Prijava na e-novice

Objave

Kako izbrati zunanjo keramiko?

Keramične ploščice so ena od najbolj priljubljenih talnih oblog, zato je pri izbiri pomembno upoštevati njihovo vrsto, kakovost in nenazadnje izgled. Nepogrešljive so v kopalnicah, kuhinjah in predsobah, zaradi vzdržljivosti in čvrstosti materiala pa so vse pogostejše v dnevnih sobah ter drugih bivalnih prostorih.

Prav tako so izjemno praktične in priljubljene kot zunanje talne obloge na balkonih in terasah. Poleg izbire barve in teksture pa je treba nameniti pozornost njihovim tehničnim lastnostim.

Zunanja keramika je v primerjavi z notranjo izpostavljena agresivnim vplivom iz okolja, zato je priporočljivo, da je odporna na temperaturna nihanja, mraz, dež in sneg. Zelo pomemben podatek je, kakšno količino vode vpije - nižja kot je ta vrednost, boljša je odpornost proti mrazu. Za zunanje površine se priporočajo keramične ploščice z možnostjo absorpcije vode manj kot 0,5 %.

V zadnjih letih se predvsem za terase in balkone pogosto uporabljajo gresporcelan oziroma granitogres ploščice, ki se od običajnih keramičnih ploščic razlikujejo predvsem v trdoti in vpijanju vode. Njihova prednost se kaže v protizdrsni strukturi, ki je mat ali reliefna. 

Protizdrsne keramične ploščice zagotovo pripomorejo k večji varnosti, saj v primeru dežja, snega ali zmrzali nudijo varnost pred padci in s tem povezanimi morebitnimi poškodbami. 

Tovrstne ploščice so prav tako odporne proti obrabi, poškodbam in tudi vpojnim madežem, kar jih uvršča med idealne za terase, balkone in ostale zunanje površine.

Kljub temu, da imajo številne prednosti, predvsem kar se tiče varnosti, pa so protizdrsne ploščice nekoliko težje za čiščenje, če jih primerjamo z gladko keramiko. Čiščenje sicer ni problematično, le zaradi reliefne strukture je malenkost oteženo. 

V naših poslovalnicah imamo veliko izbiro zunanje keramike vrhunskih proizvajalcev, ki zadovoljijo še tako prefinjen okus. Na voljo so v različnih dimenzijah, barvah in vzorcih, zato vabljeni v Boštanj, Trebnje, Novo mesto ali Šentjur, kjer vam bodo naši izkušeni prodajalci pomagali do prave izbire.

"Drsnost površine je bistvena zlasti na zunanjih stopnicah in mestih dostopa do vrat. Izberite ploščice s čim manj drsno površino, kar lahko razberete iz oznak, in sicer oznako R oz. CTE, ki označuje višino naklonskega kota, nevarnega za zdrs. Višja kot je oznaka, manjša je drsnost ploščice."

Vse objave