Prijava na e-novice

Objave

Kopalnice nekoč in danes

Kako smo v 20 letih prišli z dolžine 20 cm keramičnih ploščic na 120 cm dolžine ploščic za kopalnico?

Včasih je veljalo pravilo, da morajo biti vse ploščice po površini natančno enake. Barve ploščic so bile praviloma v rjavih, bež in belih tonih. Tudi polagalci so bili veseli polaganja manjših dimenzij. Naročniki kopalnic pa so bili slabe volje, ker je bilo veliko čiščenja fug. Prav tako je bilo polagalcem veliko lažje narediti odprtine za vodovodne in električne priključke – kljub še neizpopolnjenim orodjem. Polagalec je orodja lahko pripeljal v manjšem osebnem avtomobilu in talna keramika je bila manjša - največ do 30x30 cm. 

V začetku tega stoletja se je keramika začela daljšati in spreminjati svoje barve. Lahko bi dejali, da se je začela moderno spreminjati. Ko smo prvič videli keramično ploščico z merami 25x40 cm v živo rdeči, zeleni, modri, rumeni ali oranžni barvi, smo bili zelo presenečeni. Izum smo pripisovali španskemu temperamentu, hkrati pa bili skeptični. Na naše presenečenje se je modra in zelena barva takoj prijela in zopet smo iskali vzroke v balkanskih in verskih prepričanjih. 

Kmalu zatem so eksplodirale še ostale žive barve, pojavile so se vse daljše in večje keramične ploščice. Površine niso bile več gladke, pojavili so se razni reliefi in dekorativni kosi, ki so bili vse bolj bogati, moderni in starinski. Toda keramika je bila še vedno površinsko enaka. Nastal je problem pri talni keramiki, kjer pa velikost ni mogla slediti stenski keramiki, predvsem zaradi padcev proti talnim sifonom. Polagalci svojega orodja niso več mogli voziti v majhnih avtomobilih. »Mašine« za rezanje keramike so se drastično povečale, orodja za izdelavo lukenj pa so sledila novim trendom in tudi cena orodja se je drastično povečala. 

No, medtem pa so se barvni odtenki spreminjali vsakih nekaj let. Pred dobrimi 5 leti je nastopil popolnoma nov design. Imitacija betona, kamna in lesa, ki je podrl dotedanjo enakost površin v različnost površin in kar naenkrat je postala umetnost, kako narediti vsako ploščico drugačno. Digitech tehnologija je omogočila tudi izdelavo dekorjev, in sicer po ceni za kvadratni meter navadnih keramičnih ploščic. V kopalnicah se je prijel odtenek lesa v dolžini 50 do 120 cm. Namesto talnega sifona pa so padec rešile talne kanalete različnih dolžin. Danes mora polagalec biti dober, oz. Drugače povedano, ne more biti vsak »fušar« polagalec. Brez pravega orodja in prevoznega sredstva ni v stanju dobro in kvalitetno položiti današnjih, sodobnih keramičnih ploščic.

Najbolj vesel je čistilec ali čistilka, ker je v kopalnicah zelo malo fug. Zato Vam priporočamo, da ob kontaktu s polagalcem vprašate, kakšno ima »mašino« oz. kolikšne keramične ploščice lahko razreže, pa boste videli kako dober in sposoben polagalec je. V pomoč keramičarjem so novi križci oz. easytiler spojke in klini za izravnavo položene keramike. 

Pa še to: V Extra-formu vam lahko kopalnico izrišemo z vsemi možnimi barvami in kombinacijami z opremo vred, tudi v 3D dimenziji. Oglejte si primer izrisa.

Če imate kakršnokoli vprašanje, ga lahko kadarkoli pošljete na našega svetovalca »TINKO svetuje«. Preberite še ostale že napisane članke in morda boste dobili kakšen dober nasvet. Še v tem letu pa bo še izšlo kar nekaj člankov na temo keramike.

Vse objave