Prijava na e-novice

Objave

Previdnost pri izbiri zunanje keramike ni odveč

Ljudje velikokrat menijo, da je pri izbiri keramike za zunanje površine dovolj, da izberejo talne ploščice oziroma ploščice z zadostno trdoto glazure. To nikakor ne drži. Pri izbiri keramičnih ploščic za zunanjo uporabo je najpomembnejši podatek o vpojnosti ploščic. Ta je izražen v odstotkih in nam pove, koliko vode lahko keramična ploščica vsrka. Po sedanjih evropskih standardih vpojnost zunanje keramike ne sme presegati 3%. Za uporabo na zunanjih površinah zato priporočamo gresporcelan ploščice, ki imajo zelo nizko stopnjo vpojnosti (do 0,5%),saj pri uporabi ploščic z večjo vpojnostjo obstaja nevarnost, da jo bo v zimskem času poškodovala zmrzal.Vlaga, ki se bo vpila v keramiko, se bo ob zmrzovanju razširjala ins tem bo keramična obloga razpokala.

Naslednji pomemben element pri zunanjih keramičnih pohodnih tleh je drsnost površine, ki je bistvena zlasti na zunanjih stopnicah in mestih dostopa do vrat. Tu naj se izbere keramične ploščice s čim manj drsno površino, kar lahko razberemo iz oznak, in sicer oznako R oz. CTE, ki označuje višino naklonskega kota, nevarnega za zdrs. Višja kot je oznaka, manjša je drsnost ploščice.

Tako kot pri stopnji vpojnosti tudi tukaj prednjačijo gresporcelan ploščice oziroma granitogres ploščice, kot jih mnogi pogovorno imenujejo.

Če niste ravno strokovnjak za keramiko in ne veste, katere ploščice so ustrezne za zunanjo uporabo, naj vas razveselimo s podatkom, da je danes zunanja keramika ustrezno označena na embalaži oziroma v katalogih.

Vse objave