Prijava na e-novice

Objave

Razdelitev keramike

TALNE KERAMIČNE PLOŠČICE 

Po sestavi ločimo talne keramične ploščice na dve skupini in sicer izdelane iz rdeče paste (gline), ki so običajno namenjene za notranjo uporabo ter iz gresprocelana (granitogres), katerih prvotni namen je bil za zunanje polaganje, sedaj pa se čedalje bolj uporabjajo tudi za notranje polaganje.

Naslednja delitev je na glazirane in neglazirane keramične ploščice. Glazirane keramične ploščice imajo na površini nanešen tanek sloj glazure, ki je lahko v visokem sijaju ali mat izvedbi. Glazirane keramične ploščice se običajno lažje čistijo. Keramične ploščice z neglazirano površino pa so deloma porozne in zato bolj občutljive na umazanijo ter bolj problematične za čiščenje. Po drugi strani pa imajo pred glaziranimi prednost, da so manj drsne. 

Glede na namembnost je predvsem pomembno da izberemo ustrezno trdoto ter za zunanjo uporabo moramo izbrati keramiko z razredom protidrsnosti od R9-R11. Večji kot je R, bolj je keramika varna – nedrsna.

STENSKE KERAMIČNE PLOŠČICE 

Stenske keramične ploščice so izdelane iz rdeče paste (gline) ali pa iz bele paste. Iz rdeče paste je izdelanih večino stenskih ploščic, namenjene široki potrošnji. Belo pasto uporabljajo za izdelavo visoko kvalitetnih modelov. Keramične ploščice iz bele paste so običajno svetlejših odtenkov in imajo manj barvnih odstopanj ter so po izgledu bolj estetsko dovršena. Večina stenskih ploščic je glaziranih, vendar z različnimi površinskimi obdelavami (sijaj, mat, relief, strukturirano....) 

ZUNANJE KERAMIČNE PLOŠČICE 

Zunanje keramične ploščice so večina izdelane iz gresporcelana (granitogresa), ki ima lastnost, da zelo malo ali skoraj nič ne vpija vlage. Lahko je glaziran ali neglaziran. Pri izbiri zunanje keramike je zelo pomembna protidrsnost. Za vse zunanje površine, ki so izpostavljene vremenskim vplivom, se priporoča keramika z oznako protidrsnosti R9 do R11. Večja kot je stopnja R, bolj je keramika nedrseča. Kljub temu, da je čiščenje grobe keramike zelo težko, ima običajno pri izbiri prave keramike prednost varnost.

Vse objave